Wat is SEO ?

Wat is SEO

De term SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands is dat ‘Zoekmachine optimalisatie’. Dit houdt in dat je jouw website verbetert, zodat je beter gevonden wordt in zoekmachines zoals Google. Als je meer bezoekers wilt naar je website zonder dat je hoeft te adverteren dan moet je zeker aan de slag met SEO. We gaan je precies vertellen hoe dit werkt.

Er zijn 3 grote spelers in Nederland wat betreft zoekmachines. Bij de meeste zullen ze bekend zijn:

• Google heeft een marktaandeel van maar liefst 93%.
• Bing van Microsoft, moet het doen met een marktaandeel van 5%.
• Yahoo en nog wat andere kleine zoekmachines hebben een marktaandeel van 2%.

Google is de grootste en de bekendste. Op mobiele apparaten wordt er het vaakst gezocht via Google. Dit wordt maar liefst 99% gedaan.

Het verschil tussen SEO & SEA

Deze afkortingen worden vaak door elkaar gehaald, ze hebben veel overeenkomsten maar toch zijn ze anders.

SEO: Search Engine Optimization. Ook wel zoekmachine optimalisatie. Dit betreft enkel alleen de organische ofwel gratis zoekresultaten.
SEA: Search Engine Advertising. Ook wel zoekmachine adverteren. Dit betreft de optimalisatie van de campagnes die worden weergegeven als gesponsorde zoekresultaten. Adverteren doe je dan via Google Ads of Bing Ads.

Even kort gezegd, je kunt dus twee dingen gaan doen. Adverteren of aan de slag met het optimaliseren van de gratis organische zoekresultaten.

Het voordeel van SEO is dat het geheel gratis is. Het nadeel ten opzichte van SEA is dat het relatief veel inspanning kost en dat het langer duurt voordat je resultaat ziet.

Hoe werkt een zoekmachine?

Een zoekmachine is eigenlijk een antwoordenmachine. Je stelt een vraag en de machine geeft het meest relevante antwoord terug. Zo’n machine moet dus alle mogelijke antwoorden van tevoren in kaart brengen.

Zoekmachines krijgen het dus voor elkaar om alle mogelijke content te verzamelen. Hiervoor maken zij gebruik van Crawlers. Een crawler is een bot die je website indexeert. De bot kan dan lezen waar de pagina over gaat.

Uiteindelijk wordt er bepaalt welke resultaten het meest relevant zijn voor de zoekopdracht.

Wanneer sta je bovenaan in Google?

Boven aan in google, dat is een plek waar veel marketeers voor strijden.

Het is handig om eerst in de gedachten te kruipen van iemand die opzoek is naar een product of dienst op het internet. We zijn zo gewend aan het gemak van internet dat we ons op de volgende ma

nier kunnen omschrijven:

Tegenwoordig wij zijn lui en we willen geen moeite doen om informatie te zoeken die wat vederweg ligt dan 1 klik. Ook zijn we niet zo slim, alle informatie is namelijk zo beschikbaar en moet ons voorgeschoteld worden. We hebben weinig aandacht en we focussen ons maar op 1 ding tegelijk. Het is handig om deze kenmerken goed in gedachten te houden als je gaat beginnen met SEO.

De snelste manier om gratis bezoekers via zoekmachines naar je website te trekken is door het creëren van goeie content (Blogs, Artikelen en Video’s) op basis van zoektermen. Hoe beter je met die content inspeelt op de wensen en behoeften van potentiele klanten, hoe populairder de website wordt en hoe hoger de website verschijnt in de zoekresultaten.

De volgende mogelijkheden helpen je om je positie in zoekmachines te versterken

De techniek van je website

Je website moet technisch in orde zijn. Het gaat hierbij vooral om de structuur van je website, de snelle laadtijd en of je website een goede gebruiksvriendelijke ervaring biedt aan de gebruiker. Ook is het belangrijk dat het voor zoekmachines goed mogelijk is om de content op de website te scannen.

De content op je website

Unieke content is essentieel voor een vindbare website. Als de content op je pagina relevant is dan wordt je pagina weergegeven in een zoekterm. Bedenk wat uw doelgroep interessant vindt. Alle teksten moeten ook antwoord geven op de zoekvraag en ze moeten uniek zijn. Verwek de zoekwoorden in de titel, tussenkopjes en inhoud van alle alinea’s. Hierdoor kan google lezen waarover uw website gaat en bij een relevante zoekopdracht uw website tonen in de resultaten.

Autoriteit

Links naar je website toe bepalen de autoriteit van je website. Wanneer jouw website wordt gezien als de autoriteit op een bepaald gebied, dan heb je een grotere kans op een betere zichtbaarheid in de zoekmachines. Het is dus goed om verwijzende links te krijgen van andere websites.

Stappenplan om SEO te laten werken

• Doe een zoekwoorden onderzoek
• Optimaliseer je website op technisch gebied
• Schrijf goede content
• Verbeter je autoriteitsscores

Megafoon

Neem contact op met onze Adwords specialist

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Nu met gratis €75,- advertentietegoed
* voor nieuwe Adwords accounts

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.